1. típusú perspektíva Szibériától Moszkváig - T1 International
A cukorbetegség 7 éves koromban lépett be az életembe. Ez volt az első évem az iskolában, és abban az időben egy kisvárosban éltem Kelet-Szibéria délnyugati részén. Szerencsésnek tartom magam: anyám orvos, és számomra az egész életemre való áttérés zökkenőmentesen ment. Csak most értem meg, hogy családunk elkerülte a sok veszélyes mítoszt.
Minden orosz állampolgár rendelkezik kötelező orvosi biztosítással, amely ingyenes hozzáférést biztosít az állami kórházak orvosi szolgáltatásaihoz, és ingyenes inzulint biztosít a cukorbetegek számára. A tesztcsíkokat és tűket receptekre is ingyen adják, de gyakran csak korlátozott mennyiségben, ezért sokan maguk vásárolják meg ezeket a termékeket. A legtöbb gyógyszertárban kaphatók. Az igény növeli a kínálatot, ezért sokféle bolt található a cukorbetegek számára, legtöbbjük online. De még 1999-ben, amikor Szibériában diagnosztizáltak, nem vásárolhatott glükózmérőt a városomban. Csak egy évvel a diagnózisom után vettünk egy terjedelmes One Touch Basic-et Moszkvában, ahol most élek.
Fontos kiemelni, hogy a beszerzés gyakran attól a régiótól függ, ahol él, és néha a kórházától is. Például úgy döntöttem, hogy egyik kórházról a másikra váltok, mert az első gyógyszertárában mindig hiányzott az inzulin.
Örömmel látom azt is, hogy manapság a cukorbetegséggel foglalkozó közösség növekszik Oroszországban. A közösségi médiával ma már könnyű megtalálni egymást. Azt mondanám, hogy ebben a közösségben két nagy csoport van: cukorbeteg fiatalok és cukorbeteg gyermekek szülei. A fő platform, ahová kapcsolódhatunk, az Instagram. Sok felhasználó által létrehozott tartalom van oroszul, ha tud a népszerű hashtagekről. Ezenkívül számos csoport van különféle hírvivőkben, ahol egy város lakói információt cserélhetnek az orvosokról, az inzulin elérhetőségéről a helyi gyógyszertárakban, kérdéseket tehetnek fel és támogathatják egymást. Azok, akik nem találják kielégítőnek az online kommunikációt, különféle személyes találkozókat szerveznek, vagy akár ismerősöket keresnek.
Bár egyesek eltitkolják diagnózisukat, én soha nem tettem meg. Miután a legjobb barátnőm mesélt egy történetet arról, hogy mi történt vele nyaraláskor, erős támogatója lettem a cukorbetegséggel kapcsolatos tudatosság terjesztésének. Barátnőm a szállodai szobájában volt, amikor hallást hallott az előszobában. Kiment és kijött egy kislánnyal, aki remegett és szinte öntudatlan volt. Volt egy pánikba esett fiatal nő is, aki gondozta a gyereket, amíg az anyja kint volt. Amikor az asszony elmondta a barátomnak, hogy a lány cukorbeteg, a barátomnak gyorsan sikerült minden szükséges dolgot elvégeznie, mert annyiszor látta, hogy hiposzómaim vannak. Ez a történet mindig libabőrössé tesz, és egy dologra tanított: közeli barátainak és rokonainak oktatásával jobbá teheti ezt a világot más cukorbetegek számára, és talán meg is mentheti valakinek az életét.
Hogyan látják a cukorbetegeket az orosz társadalomban? Néha úgy érzem, hogy még mindig sok a megbélyegzés ezzel a láthatatlan betegséggel. Általában az embereknek nincs megbízható információforrása a cukorbetegségről, csak egy csomó elavult mítosz, amely évtizedek óta felhalmozódik.
Tapasztalataim szerint maga az inzulin számos veszélyes mítosz körül van. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő idősebb betegek gyakran elutasítják az inzulinterápia megkezdését, ha más kezelések nem működnek. Úgy vélik, hogy ez mérgező, addiktív lehet, vagy hogy ha elkezdik használni az inzulint, akkor több év múlva meghalnak. Az utolsó állítás nem túlzás. Jó barátom egyszer azt mondta nekem, hogy a nagymamája, aki 2-es típusú cukorbetegségben szenved, nem ért egyet orvosával az inzulinkezelés kipróbálásában, mert egy barátja figyelmeztette, hogy „ez lerövidíti az életedet, és 3-4 év múlva meghalsz”. Az egész családja nem tudja meggondolni magát.
Az elfogadás útjának egyik lépése az az időszak, amikor az emberek megpróbálnak alkudni a sorssal. Ezen a ponton néhány ember kipróbálhat különféle étrendeket, gyógyteákat vagy akár különféle gyógyászokhoz fordulhat - bármi, ami nem inzulin. Ez történik az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőkkel is, és természetesen a következmények veszélyesek lehetnek.
Ami a társadalmi megbélyegzést illeti, szomorú, hogy a cukorbetegség még mindig amputációkkal vagy veseelégtelenséggel jár. Gondolom, a mítoszoknak csak hosszú az életük. Úgy gondolom, hogy a közelmúltban diagnosztizált emberek számára kihívást jelenthet, amikor ezek a hiedelmek rájuk utalnak. Talán néhány ember egyszerűen nem tudja, mit mondjon az 1-es típusú emberre. Úgy gondolom, hogy képesek vagyunk harcolni ezek ellen a mítoszok ellen, és változtatni a dolgokon, ha nyitottak vagyunk erre az állapotra (bár nehéz is lehet).
A cukorbetegséggel járó élet kihívást jelenthet - korábban azt gondoltam, hogy ez az én gyengeségem, de kiderült, hogy ez a növekedés és az erő nagy forrása. Nem számít, hol lakunk, ugyanazokra a dolgokra van szükségünk: hozzáférhető inzulinra, a másokkal való kapcsolat érzésére és a körülöttünk lévő jó emberekre.
Kapcsolódó hozzászólások:
Erő keresése 1. típusú cukorbetegséggel Macedóniában
2018. június 15 .: Tanja Shatanovska
Nem volt mindig ilyen könnyű, főleg, amikor ismeretlen helyzetbe kerültem. Még 1998-ban, amikor 1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nálam, csak az inzulin és a tűk voltak ingyenesek. Szüleimnek meg kellett vásárolniuk a vércukorszint-mérőket, a vércukorszint-tesztcsíkokat és a lancettákat. De egy idő után minden cukorbeteg ember számára lefedték a vércukorszint-önellenőrző berendezéseket. Olvass tovább
Cukorbetegség Oroszországban
2017. január 1, Hazel Hughes
Tavaly februárban alkalmam volt egy hétre elhagyni vidéki Cheshire otthonomat, hogy Moszkvába utazzak. Míg ott találkoztam 3 cukorbeteg nővel. Történeteket osztottunk meg és összehasonlítottuk tapasztalatainkat, és a szemem nyitva állt a számukra nagyon eltérő kihívások előtt. Olvass tovább
- Szoptatás és cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők számára; NDSS
- 10 konzerv bab recept, minden egészséges bab felhasználásával
- Az 1-es típusú cukorbeteg gyermek szoptatása
- 4 típusú diéta, amely megfelel a vércsoportnak, valamint a személyiség szlizmusa
- 10 tipp az egészség megőrzéséhez a 2-es típusú cukorbetegséggel A mindennapi egészség